IMA d.o.o.
PISARNIŠKI STOLI

SLOVENSKO

O podjetju

 

Osnovni podatki o podjetju

Smo podjetje z več kot 10 letno tradicijo v  izdelavi stolov in pisarniškega pohištva.
Usmerjeni smo predvsem v slovenski prostor medtem ko gre nekaj naših izdelkov
tudi v tujino.
Odlikuje nas predvsem dinamičnost in prilagodljivost do stranke zatorej ne odlašajte
in nas kontaktirajte.Na vsa vprašanja Vam bodo naši svetovalci prijazno odgovorili.

Kliknite za kontakt z nami

 

Kje se nahajamo in telefonske številke

Nahajamo se v Podpeči slabih dvajset minut iz centra Ljubljane smer Preserje.

Ima d.o.o. Jezero 120a1352 Preserje SLOVENIA

telefon: +386 (0)1 3631 509
tel./fax: +386 (0)1 3633 106
gsm: +386 (0)41 746 296
internet: http://www.ima.si
e-mail: ima@siol.net

Kliknite za povečavo zemljevida


Pravilno sedenje

SEDIMO VZRAVNANO

Nobeno sedenje, na še tako dobrem stolu ali naslanjaču, ni tako dobro, da bi
dolgo sedeli. Pri dolgotrajnem sedenju se zadnjiene mišice raztegnejo in oslabijo. Mišice, ki kreijo kolk se skrajšajo, medenica se nagne, hrbtenica upogne. Zato je zelo pomembno, da dolgotrajno sedenje prekinjamo.

Pravilno sedenje, pravilno oblikovan stol, iskanje skladnosti med funkcijo telesa in sedenjem je že vrsto let tema strokovnjakov po vsem svetu. Pozorni bodimo, da otroci ne bodo predolgo sedeli. Zato prekinjamo dolgotrajno sedenje z gibanjem in rekreacijo, ki nas bosta telesno in duševno sprostila. Velikokrat je slabo sedenje povsem nepotrebno in stvar slabih navad ali slabo organiziranega easa. Ne dovolimo, da bi si otrok zaradi tega okvaril hrbtenico. Šolarjev domači učni kotiček naj raste z otrokom. Mizo in stol je potrebno zamenjati oziroma povišati vsaj vsaki dve leti, v puberteti vsako leto. Domačih nalog naj ne pišejo na nizki mizici v dnevni sobi.

POZNAMO DVE OBLIKI SEDENJA:

Ko sedimo in smo naslonjeni na naslon stola, moramo upoštevati, da višina stola zagotavlja stopalom stik s tlemi, da so enakomerno obremenjena, stegna naj bodo pod pravim kotom z golenjo, kolk naj bo 5-10o nižje od kolena. Odvisno od sedežne ploskve stola, ki je lahko ravna ali nagnjena nazaj. Dolžina sedežne ploskve naj ne bo pregloboka, na stolu naj bosta le dve tretjine stegna. Večina naslonjal ni prilagojenih krivinam hrbtenice. Zato si med ledveno krivino (v višini pasu) in naslonjalom sedeža podložimo blazino ali zloženo brisačo, ki skrbi za pasivno oporo hrbtenice in medenice. Ves čas sedenja smo pozorni na pravilno telesno držo, da sedimo z medenico čim bolj nazaj na stolu in da nog ne stegnemo naprej ali jih prekrižamo, ker s tem izravnamo in ukrivimo hrbtenico, oslabimo trebušno dihanje in prebavo ter zmanjšamo pretok krvi.

Ko sedimo na stolu in smo odmaknjeni od naslona moramo upoštevati pravilno višino stola in mize. Ko položimo roke na mizo je komolec 6 cm nižje od delovne ploskve.
Pri pravilni telesni drži je razdalja med prsnico in sramno kostjo ves čas enaka. Z utrujenostjo in oslabelostjo trebušnih in hrbtnih mišic se ta razdalja zbliža in naredimo okrogel hrbet. S hobijem, športno dejavnostjo, hojo, vajami, plavanjem, plesom bomo telo pripravili, da bo mišično aktivno, kar je prva obramba pred bolečino in pogostimi motnjami v delovanju hrbtenice.

KAKO PRAVILNO SEDIMO ?

Sedimo vzravnano, dejavno, dinamično. Vzdržujmo ukrivljenost hrbtenice z mišicami in s podpornimi valji. Telesno držo pri sedenju večkrat popravljamo. Dolgotrajno sedenje prekinjamo. Izberemo pravilno višino stola in mize. Sedimo na trdem stolu. Sedenje prekinjamo v rednih presledkih vsakih nekaj ur z različnimi vajami. Ne sedimo sključeno, ker s tem napenjamo mišice in jih utrujamo. Nikoli ne sedimo s prekrižanimi ali z iztegnjenimi nogami.
Ko smo mladi in še brez bolečin v križu, nikoli ne razmišljamo, kako se bomo vsedli, vstali ali presedli iz stola, naslonjača, postelje. Bolečina v križu nas prisili, da to naredimo z zravnano hrbtenico. Ko smo starejši, je to gibanje upočasneno zaradi slabše mišične moči in ravnotežja.
Pri vstajanju je pomembno, da sedimo vzravnano z medenico do naslona, noge imamo narazen za širino kolkov, nato se s telesom nagnemo naprej v predelu medenice in se z močjo nog (lahko se primemo za stegna ali za naslon stola) dvignemo v pokončni položaj.
Pri vsedanju naredimo obratno, pokrčimo kolena, medenico pomaknemo nazaj (tak položaj imenujemo opičji ali kenguru položaj) in se počasi vsedemo.

VAJE ZA PRAVILNO SEDENJE:

  • Sedimo vzravnano, noge so narazen v širini kolkov, eno roko položimo na trebuh, drugo zadaj na ledveni del hrbtenice in pomikamo medenico nazaj (ledvena hrbtenica je vzravnana – slaba drže) in naprej (ledvena hrbtenica je vleknjena – dobra drža).
  • Sedimo tako, da občutimo obe strani medenice enako (lahko zapremo oči, da se poglobimo v zavedanje telesa). Z zgornjim delom telesa se rahlo pozibavamo v eno in drugo stran, nato se ustavimo.

Kako vemo, da sedimo vzravnano ?

  • Pogledamo se v ogledalo.
  • Nekdo nam pove, kako sedimo.
  • Sedenje nas ne utruja, ker je že vzravnano sedenje trening trebušno-hrbtnih mišic.

AVTOR ČLANKA : Majda Anžin, fizioterapevtka

 

OGLEJTE SI TUDI:

● Kako skrbeti za zdravo hrbtenico
● Pravilna izbira stola